Vi trenger folka på jobb
Om man ønsker å kutte ut alt privat helsevesen av ideologiske grunner, så vent i alle fall til det offentlige er klare og kapable til å ta over. Det tidspunktet er ikke nå; det har nok aldri vært dårligere timing, sier Heidi Nakken i dette innlegget.
Knapphet på fagarbeidere, krevende rekruttering, og kampen om kompetansen. Dette er på toppen av lista over utfordringer som næringslivet vårt står i hver dag. Det jobbes frem gode og kreative tiltak for å rekruttere og gjøre oss attraktive overfor de som ønsker å utdanne seg i, eller flytte til, vår region. Dette står kontinuerlig på todo-lista til bedriftene.
Ikke råd til lange sykmeldinger
Vi har ikke råd til at den arbeidskrafta vi allerede har sikret oss skal gå unødvendig lenge sykmeldt på grunn av lange sykmeldinger, mens man venter på en enkel operasjon. I dag har vi heldigvis et system som gjør at man med henvisning fra fastlege kan få konsultasjon og operasjon hos en privat helseaktør, og komme seg raskt tilbake til jobb. Effektivt og like rimelig for den sykmeldte, og lønnsomt for samfunn og bedrift som får folk tilbake på jobb.
Er det god timing?
Helseminister Vestre har i 2023 lansert «Ventelisteløftet», og lover å sette alle kluter til for å få ventelistene ned. Det ønsker vi alle at han skal lykkes med. Etter lansering og lovnader i vår, har innføringen av helseplattformen ifølge mediene gitt enda lengre helsekøer i vår region. Samtidig vil Helse Møre og Romsdal slutte å bruke private tilbydere som i dag står for 3500 operasjoner, og 10.000 konsultasjoner årlig innenfor kirurgiske spesialisthelsetjenester.
Er dette riktig tidspunkt å belaste sykehuset vårt med ytterligere noen tusen pasienter? Er det god timing å kutte ut det som i dag fungerer godt før man har kontroll og et tilsvarende tilbud på plass?
Salget av private helseforsikringer øker med god grunn. De bedriftene som har god helseforsikring for sine ansatte, eller de som selv bekoster det, vil kunne betale seg frem i køen. Mens offentlig ansatte og de fleste andre må stille seg pent i kø. Fra å være en tjeneste som alle i dag kan benytte innenfor egenandelsgrensen, blir de private helsetjenestene nå gjort om til et tilbud for de få.
Uførhet og varig utenforskap
Én ting er utfordringene dette gir for bedrifter og arbeidsliv, noe som vi i Næringsforeningen selvfølgelig er veldig opptatt av. Men den største kostnaden er for den enkelte. Forskningen viser at jo lenger du er borte fra jobb, jo større er sjansen for at du ikke kommer tilbake til arbeidslivet og går over i uførhet og varig utenforskap. Den menneskelige kostnaden med det, kan knapt regnes i penger. Det aller verste er at det ikke lenger skal brukes private, nødvendige tilbud til psykisk syk ungdom. En gruppe som da risikerer å gå inn i utenforskapet før de i det hele tatt har rukket å komme inn i arbeidslivet. Møre og Romsdal er fra før av de dårligste i klassen når det gjelder ventetid i ungdomspsykiatrien, en statistikk som har menneskelige konsekvenser vi ser i nyhetsbildet eller i egen bekjentskapskrets, og som er tung å ta inn over seg.
Tidspunktet er ikke nå
Fra næringslivets synspunkt er dette fremtidig arbeidskraft som vi trenger i våre bedrifter. Ungdom som skal bidra med energi, innovasjonslyst og sårt tiltrengt arbeidskraft i fremtidens arbeidsliv i Møre og Romsdal. Vi trenger hver eneste en.
Vi ber om at de som nå skal ta beslutningen tenker seg om en gang til. Vurder i alle fall timingen. Om man ønsker å kutte ut alt privat helsevesen av ideologiske grunner, så vent i alle fall til det offentlige er klare og kapable til å ta over. Det tidspunktet er ikke nå; det har nok aldri vært dårligere timing.