Støtteuttalelse fra Næringsforeninga
Vi støtter helhjertet den pågående satsningen i prosjektet "Samarbeid for norsk maritim kompetanseberedskap", som et nasjonalt knutepunkt for maritim kompetanse og innovasjon.
Ålesund og aksen rundt Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) har siden 2008 etablert og utviklet en unik samlokalisering av akademia, forskning og et verdensledende maritimt næringsliv. Det er her prosjektet springer ut, som et samspill mellom høyere utdanningsinstitusjoner, videregående skoler, NMK, ÅKP og Maritimt Forum Nordvest.
Satsningen vil styrke vår region
Vi stiller oss i aller høyeste grad bak dette samarbeidet for norsk maritim kompetanseberedskap. Ålesundregionens næringsliv har gjennom flere tiår vist sin evne til å ligge i front når det gjelder skipsbygging, teknologi og maritim utvikling. Denne satsingen vil styrke vår region ytterligere, både økonomisk og når det kommer til kompetanse.
Dette en enestående mulighet til å videreutvikle samarbeidet med utdanningsinstitusjonene og Forsvaret. Med Forsvarets langtidsplan som bakgrunn, trenger vi å utdanne flere fagfolk og styrke vår evne til å møte både militære behov, men også sivile behov i både maritim næring, og i fiskerinæringa. Dette vil sikre norske arbeidsplasser, utvikle ny teknologi og posisjonere regionen vår som én av de ledende maritime hubbene i verden.
Global konkurranseevne
Næringslivet i Ålesundregionen er klare for å ta en aktiv rolle i denne utviklingen. Ved å knytte utdanningsinstitusjonene, industri og forsvar tett sammen, kan vi skape en kraftfull innovasjonsarena som styrker både nasjonal beredskap, og vår globale konkurranseevne. Næringsforeninga ser frem til å bidra til og støtte denne satsingen, som vil gi store fordeler for vår region og for hele landet.
Bakgrunn:
I den nye langtidsplanen for forsvaret, skal sjøforsvaret får minimum frem nye fregatter, og 28 standardfartøy. De 28 standardfartøyene skal utvikles og bygges i Norge, og fregattene skal bygges av, eller i samarbeid med en nær alliert - det kan bli i Norge. I tillegg skal eksisterende flåte "livsforlenges" med oppgradering og vedlikehold. Møre og Romsdal er Norges tyngste skipsbyggerregion, og det vil derfor bli betydelig byggeaktivitet her.
Videre planlegges det for 1300 flere ansatte i Sjøforsvaret de neste årene, samtidig som vi vet at det er et stort rekrutteringsbehov i den sivile sjøfarten.
Anskaffelsen av fartøyene, og personell- og kompetanseløftet i Forsvaret, vil kreve et tett samspill mellom myndigheter, Forsvaret og den sivile næringen.