Dialogmøte: hvordan tiltrekke arbeidskraft
- Norge eldes, og allerede om fem til ti år vil vi se effektene av dette. Det gjelder ikke bare Haram kommune, dette er både en nasjonal og internasjonal utfordring, fortalte samfunnsplanlegger i Haram kommune, Maren Bringsvor.
Onsdag denne uken inviterte Haram kommune til dialogmøte med næringslivet i Norborghallen i Søvika. Ordfører Vebjørn Krogsæter åpnet møtet, og ga ordet videre til Maren Bringsvor.
- Vi føder færre barn, og er helt nede i 1,4 barn per kvinne, i tillegg til at vi har en aldrende befolkning. Det betyr at det vil bli enda større kamp om arbeidskrafta, sier hun.
Et mulighetsrom
At vi er mer og mer i beit for arbeidskraft, er for så vidt ikke noe nytt. I dialogmøtet ble det lagt vekt på hva vi kan gjøre for å møte denne utfordringen. En utfordring skaper nemlig også rom for muligheter, og Maren hadde noen forslag til hvilke muligheter vi står med i denne situasjonen:
- 1075 personer i Haram kommune står utenfor arbeidslivet. Dette er 20% av arbeidstakerne, per 2022. Om vi klarer å få bare 100 av disse ut i jobb, ville det ha hjulpet mye.
Skal man få til dette, er det viktig at næringslivet er bevisst denne muligheten. Næringsforeningen har tidligere hatt flere møter sammen med NAV-koordinator Per Atle Sjåstad om nettopp denne problematikken. Han har uttalt at dersom alle bedrifter med 10 ansatte eller mer, tar inn én av de som står utenfor arbeidslivet, så har vi løst floken om utenforskap. Les mer om det her.
Så, spire og høste
Næringssjef i Haram kommune, Inger Synnøve Remme, fortalte om hvordan vi skal jobbe med intensjonsavtalen mellom Haram kommune, utdanningsaktører og lokalt næringsliv:
- Vi skal så et korn, sørge for at det spirer, og så skal vi høste av det til slutt - vi skal få den kompetansen som bedriftene trenger.
Et vellykket samarbeid her, kan også være en del av løsningen på utfordringene næringslivet opplever. Når elevene og studentene har tettere bånd til næringslivet, er det naturlig å anta at dette kan øke sjansen både for at de ser på det lokale næringslivet som potensielle arbeidsplasser for fremtiden, og at bedriftene bedre får dekket sitt spesifikke kompetansebehov.
Haram kommune på BLI MED HIT!
Inger Synnøve fortalte også om samarbeidsprosjektet mellom Næringsforeningen Ålesundregionen, Molde Næringsforum og Kristiansund og Nordmøre Næringsforum: BLI MED HIT! Møre og Romsdal. Her stiller Haram kommune med to personer, når jobbmessen går av stabelen i Oslo, 11. april.
- Når det gjelder rekruttering, er det viktig at vi løfter blikket, og tenker region, og også fylke, sier Inger Synnøve Remme.
Skal ansette 200 i 2024
Kathrine Pernille Beite, HR Business Partner i Vard Electro, forteller at situasjonen i bedrifta har snudd. For ett års tid siden hadde de møter om nedbemanning. I dag er status ganske annerledes, og de har nå heller et stort og økende behov for arbeidskraft på grunn av mange nye kontrakter. Totalt skal Vard ansette 200 personer i 2024, hvorav 66 på Sunnmøre.
- Vi har signert og onboardet nesten 35 personer de siste 3 månedene, og har 40 pågående prosesser, forteller Kathrine Pernille Beite.
Kan vi unngå kannibalisering?
Arvid Sundli i Bra Elektro tok ordet etter Beites innlegg, og sa at han skulle ønske vi kunne finne en løsning på tendensen til kannibalisering som han mener foregår mellom bedriftene. Bra Elektro har i følge Sundli de siste tre årene mistet rundt 32 av sine ansatte til Vard, som kan tilby høyere lønninger til arbeidstokken.
- Dette er en utfordring vi er kjent med. Alle lønnsnivå i Vard er helt ferdig regulert, dette er helt låst, og vi går ikke inn for å stjele arbeidstakere fra mindre bedrifter. Jeg har ikke svaret på hvordan vi kan løse denne utfordringen her og nå, svarte Beite.
Fin natur finnes overalt
Kommunedirektør Anders Norvald Hammer tok ordet avslutningsvis, og takket spesielt Kathrine Pernille Beite for at hun delte Vard sine utfordringer med forsamlingen. Han fortalte videre at det som nå er viktig, når samfunnsdelen av Haram sin kommuneplan skal utarbeides, er hvordan Haram kommune best kan møte de utfordringene vi står overfor.
- Vi kan ikke bare skilte med arbeidsplasser og fin natur når vi skal tiltrekke oss folk. Alle som bor i Norge er omgitt av fin natur. Vi må jobbe for å kunne tilby en spennende fritid, trygge vilkår for barn - et samfunn som er attraktivt å bo og leve i, og jeg håper næringslivet vil være med og bidra til dette, avsluttet Hammer.