En festkveld i Norges fiskerihovedstad

Torsdag 3. april samlet Næringsforeninga over 220 deltakere til Havets Festbord på Scandic Parken i Ålesund. Det ble en kveld fylt med kunnskap, stolthet og sjømat i verdensklasse.

Arrangementet var et samarbeid mellom Ålesund Sjømatfestival og Næringsforeninga sine bransjenettverk for Havbruk og Fiskeri, ledet av prosjektlederne Trine Hofseth Helgå og Tommy Sperre. Målet var klart: Å løfte frem det beste fra hele sjømatnæringa, hedre aktørene i bransjen og by på smak av framtida, og historien.

– Ålesund er fiskerihovedstaden i Norge. Det var på tide at vi gjenopptok denne tradisjonen og skapte en arena som både samler og inspirerer, sier administrerende direktør i Næringsforeninga, Heidi Nakken.

Ålesund topper norsk sjømatnæring

Ålesund og Møre og Romsdal er Norges ledende region for verdiskaping i sjømatnæringen, ifølge ferske tall fra forskningsinstituttet Nofima. Regionen er i toppsjiktet innen klippfisk, pelagisk konsum samt produksjon av fiskemel og -olje – ikke bare i volum, men også i effektivitet og produktivitet per sysselsatt.

– Dette bekrefter vår sterke posisjon nasjonalt, og det forplikter, sier Bent Dreyer, forskningssjef i Nofima, i sitt innlegg på Pir.

Samtidig ble utfordringer i næringen trukket fram, blant annet pressede marginer i hvitfiskindustrien, økte råvarepriser og behov for mer effektive produksjonsprosesser.

Etter presentasjonen ledet administrerende direktør Heidi Nakken en paneldebatt om næringas rammevilkår og framtidsutsikter. Her sto tema som kvoter, eksportpolitikk og behovet for politisk forutsigbarhet sentralt.

Sylvi Listhaug i politisk debatt ifm. Havbruksfesten i regi av Næringsforeningen i Ålesundregionen
Debattleder Heidi Nakken med Sylvi Listhaug (FrP), Olve Grotle (H), Geir Inge Lien (SP) og Harry Valderhauug (KrF) i panelet.

En middag med smak av hav og historie

Etter det faglige programmet fortsatte kvelden med Havets Festbord på Scandic Parken Hotell. Deltakerne fikk servert det beste havet har å by på – laget med lokale råvarer og tilberedt med presisjon.

Under middagen satte Mannskoret Varde stemningen med varm og kraftfull sang. Koret som fyller 100 år i 2026 består av 46 sangere, som alle bidro til å løfte kvelden ytterligere med sitt musikalske innslag.

Kveldens kåseri, levert av Knut Arne Høyvik, tok forsamlingen med på en reise gjennom Ålesunds fiskerihistorie – fra sildeeventyr og Grønlandsfiske til dagens industrielle styrke. – Det var Klondyke, sa Høyvik om det eventyrlige sildefiske på 50-tallet, der fiskerne hadde årslønner på få måneder.

Mannskoret Varde på Havbruksfesten
Mannskoret Varde både rørte og engasjerte med flott sang.

Nettverk og samarbeid i sentrum

Målet med Havets Festbord er mer enn god mat og stemning. Det er også en arena for samarbeid og utvikling. Aktører fra hele verdikjeden var representert: fra sjø til eksport, fra teknologi til politikk.

– Vi trenger arenaer som forener næringsliv, fagmiljø og politikk. Havets Festbord er nettopp det; en møteplass der vi både feirer det vi har oppnådd og tar tak i utfordringene vi står overfor, sier Botholf Stolt-Nilsen, styreleder i Næringsforeninga, og fortsetter:

– At Ålesund og Møre og Romsdal troner øverst i verdiskaping er ingen tilfeldighet, men et resultat av generasjoner med hardt arbeid, innovasjon og samarbeid. Det både forplikter og inspirerer.

Takk for i år – vi gleder oss til neste!

Næringsforeninga takker alle som deltok og bidro til at Havets Festbord 2025 ble en suksess. Takk til foredragsholdere, partnere, kjøkkenet på Scandic Parken – og til dere som kom.

Sammen løfter vi sjømatnæringa – fra Ålesund, Norges ubestridte fiskerihovedstad.

Folkemylder på Scandig Parken ifm. Havbruksfesten 2025
Mingling og aperitiff i fojaeen på Scandig Parken.