Elizabeth Hoff til Uredd i mars

Ålesunderen Elizabeth Hoff blir kalt "Nordens Mor Teresa", og ble i 2021 utnevnt til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Hun er jordmor og WHO-representant, og mottok utmerkelsen for sin "fremragende innsats for menneskeheten". På Næringskonferansen Uredd skal hun fortelle om sin lange erfaring i FN-systemet.

En jordmor med store prestasjoner

Det er flere enn Hans Majestet Kongen som har prisgitt det modige og viktige arbeidet Elizabeth har utført. Blant annet fikk hun i 2018 Gunnar Sønstebys Pris for "En oppofrende innsats for en sak som er større enn henne selv", hun ble utpekt til årets Peer Gynt i 2018 for sin "uredde innsats i Syria", og samme år mottok hun også Erik Byes Minnepris "for sin formidable innsats for de aller svakeste, og for sitt uvanlige mot". Pengegaven fra Sønstebyfondet ga hun til et humanitært prosjekt hun drev i Syria.

Hedres den 5. mars 2025

Den hittil siste anerkjennelse Elizabeth mottar skjer i Oslo i mars. UiO, Norad og Women in Global Health Norway inviterer til et arrangement i Domus Bibliotheca 5. mars der de løfter fram to norske foregangskvinner som på hvert sitt vis har jobbet utrettelig for å fremme helse, rettferdighet og likestilling blant mennesker preget av konflikt og nød – både ute i verden og i Norge: Elizabeth Hoff og Fakhra Salimi. Om Elizabeth skriver de: Som utdannet sykepleier har Elizabeth Hoff i over tre tiår jobbet i noen av verdens mest konfliktfylte land og områder. Hoffs utrettelige innsats for å sikre medisinsk hjelp til millioner av mennesker fanget i konfliktsoner har gjort henne til en respektert og inspirerende leder innen global helse. Dette i en verden der de fleste helsearbeiderne fortsatt er kvinner, men lederne deres er menn.

Les gjerne mer om arrangementet her

Ikke redd for å dø

Selv om hun følger sikkerhetsrutiner og stoler på disse, hevder Elizabeth at hun ikke er redd for å dø. Sjansen for å bli utsatt for både kidnapping, tortur eller skade, slik mange av hennes pasienter har blitt, er absolutt til stede. Men, dersom hun stadig skulle fryktet for livet, ville det ikke vært mulig å utføre den jobben hun har gjort. Fremtidsplanen er klar, tross en viss grad av utrygghet: Hun skal leve lenge, og ser på sikt fram til et roligere liv på olivengården i Hellas når tiden er inne for det.

Elisabeth Hoff sammen med et barn
Elizabeth Hoff som WHO sin lokale representant i Syria. Her bygget hun opp et hjelpeapparat fra sju til over tohundre medarbeidere.

En krevende leder og et varmt medmenneske

Hun er blitt kalt "Nordens Mor Teresa", og har har en solid tro på menneskeheten. I bunn har hun en gudstro som hjelper henne til å stå støtt i arbeidet. Hun blir beskrevet som et varmt medmenneske, men ble også tidlig bevisst på at dersom hun skulle lykkes i internasjonale operasjoner, var det elementært å opptre som en tydelig leder med et ufravikelig forhold til fakta.

Elisabeth Hoff sammen med Libyan Midwives Association.
I 2019 ble Elizabeth WHO sin representant i Libya. Her avbildet sammen med Libyan Midwives Association.

Bakgrunn

Opprinnelig er Elizabeth fra Ålesund, og har utdannelse som sykepleier med videreutdannelse som jordmor. I tillegg har hun en master i i pedagogikk, en master i Community Health, og en grad i International Relations/Conflict Resolution fra Harvard Law School. Hun var først stasjonert i Kairo i 1987 for Palestinakomiteen, og har videre jobbet for internasjonale hjelpeorganisasjoner i land som Egypt, Zimbabwe, Afghanistan, Somalia, Rwanda og Armenia.

Etter mange år i FN-systemet har Elizabeth bygd et stort nettverk, og hun har klart for seg hva som skal sies for å oppnå det hun ønsker under forhandlinger. Her er det definitivt inspirasjon å hente både når det gjelder drivkraft og ledelse.

Vi gleder oss veldig til å høre hennes egen historie fra snart 40 år i felt!

Alle bilder er mottatt fra WHO.

Kilder: Wikipedia | Hanne Skartveit i VG | Sunnmørsposten