Biskopen endret konservativ holdning

Hun har stått i stormen for sine meninger, og representerer det å være en offentlig leder som har snudd i sine konservative synspunkter. 27. mars skal Ingeborg Midttømme på scena på Næringskonferansen Uredd. Her skal hun også i en spennende dialog med Danby Choi og Hassan Preisler.

Ingeborg ble utnevnt til biskop i 2008, og hun var da den den femte kvinnen som fikk denne rollen. Samtidig var hun på den tiden den yngste i bispekollegiet med sine 47 år.

Kirken i Norge

Hva vil det si å være en leder for et kristent trossamfunn i en verden hvor holdninger og meninger stadig endrer seg? Dette er et av spørsmålene vi ser frem til å få belyst når biskop Ingeborg Midtømme kommer til Næringskonferansen Uredd. I 2024 var 61,7 % av befolkningen i Norge som var medlemmer i Den norske kirke, og det er fortsatt et betydelig antall som tradisjonen tro gjennomfører seremonier som dåp, konfirmasjon og ekteskapsinngåelse i kirken. For mange står kirken likevel for et litt annet syn på enkelte saker enn det som er den vanlige oppfatning i dag. Som en av landets mer profilerte kirkeledere har Ingeborg Midttømme vært en tydelig stemme i flere av samfunnets mest debatterte spørsmål.

Biskop Ingeborg Midttømme
Foto: Anita Grønland

Å stå for noe annet

Ingeborg har over flere år tatt til orde for rettigheten til palestinere. Dette kan nok virke som et enkelt og uproblematisk standpunkt, men i kirken er det mange som ser på konflikten med Israelske øyne. Hun har også hatt sterke meninger knyttet til likekjønnet ekteskap i kirken. I 2015 nektet hun å ordinere en lesbisk prest til tross for prestemangel. Dette skapte overskrifter. I ettertid har hun snudd i saken. Hvordan artet dette seg? Og hvordan er det som en leder i offentlighetens søkelys å ta helomvending om slike standpunkter?

Uredd-dialogen

Siste post programmet til Næringskonferansen Uredd er en samtale mellom biskopen, redaktøren Danby Choi, og radioverten Hassan Preisler. De har alle vist at de tør å ha en offentlig stemme, og om vi skal tippe, er ikke disse tre enige om alt.

Vi ser frem til en litt annerledes konferansedag, som både engasjerer, inspirerer og kanskje også provoserer.